Отець Василь Германюк, 28 років, із селища Скала-Подільська Борщівського району на Тернопільщині читає в храмі проповіді з мультимедійним супроводом. У костьолі, що греко-католицька парафія орендує в римо-католиків, використовує проектор, екран та невеликий нетбук.

— На сайті мені хтось написав у коментарі, що комп'ютера в церкві не треба, а треба священика. Але цією новизною літургіки не порушив. То ж не те, що запис зробив і сам із церкви пішов. Проповідь була звичайною, як то і належить священику, але з додаванням візуалізації. Під час проповіді на екрані появляються зображення й важливі фрази, щоб краще люди запам'ятали та могли застановитись над головним краще. В старших людей було велике здивування. В процесі голошення Слова Божого переключались слайди. Люди ж не знали, що я маючи безпровідну мишку і нетбук трохи далі від себе, сам перегортав презентацію, — розповідає священик.

Першу проповідь з допомогою проектора прочитав наприкінці минулого року. Підготував медіа-супровід до притчі "Про нерозумного багача".

— Один меценат подарував проектор, то вирішив його використовувати й людей сучасними методами вести до господа. Бо ж нова семінарія вчить Церкву йти в ногу з часом. Взявся робити презентацію, то цілий день потратив. Бо ж останній раз із тим працював у 11-му класі — 11 років тому. Як саме усе відбулося, я розмістив на сайті нашої парафії і навіть якийсь журнал з Мюнхена передрукував. Виявилося, то я перший таке зробив.

Отець зареєстрував свій профіль у соціальній мережі "ВКонтакте".

— Було до мене питання, чи можна через "ВКонтакте" сповідатися. То відписав, що спілкуватися й розраховувати на збереження таємниці розмови можна. То звичайна духовна розмова получається, де священик може щось порадити, людині стане легше. Але звільнення від гріха так отримати не можна. Це Таїнство, що відбувається при особистій зустрічі — людина кається, а священик дає розрішення.

Василь Германюк служить у Скалі-Подільській два з половиною роки. Окрім греко-католицької парафії, в селищі є православна церква київського патріархату, невелика кількість римо-католиків та невеличка групка протестантів.

— Ті всі новшества отця Василя громада з позитивом сприймає. Вони там при церкві футбольну команду створили, якісь конкурси роблять, з інтернетом працюють. То більше дітей тепер при церкві збираються, а не десь по вулицях. Та й старшим цікаво. Пару людей з тих, які до православних ходили, зараз пішли до греко-католиків, — каже 50-річний Любомир Черепій, селищний голова Скали-Подільської.