СКАЛЕЦЬКІ САЙТИ



Сайт громади ОФІЦІЙНИЙ

РЕКОМЕНДОВАНІ САЙТИ








Більше посилань на сайти наших друзів можна побачити з допомогою клавіші "End" або прокруткою курсором донизу


Головна » 2010 » Жовтень » 4 » У Скалі-Подільській проходили урочистості з нагоди пам’яті довголітнього пароха греко-католицької Церкви о.Олександра Левицького
10:53
У Скалі-Подільській проходили урочистості з нагоди пам’яті довголітнього пароха греко-католицької Церкви о.Олександра Левицького

У Скалі-Подільській проходили урочистості з нагоди пам’яті довголітнього пароха

греко-католицької Церкви

о.Олександра Левицького в рамках екуменізму

2-3 жовтня 2010р.Б. у Скалі-Подільській відбулась урочиста Академія з нагоди вшанування пам’яті довголітнього пароха та громадського діяча, о.Олександра Левицького, який служив у греко-католицькій церкві (тепер, під впливом історичних баталій, православна церква). 

 

Рівно 100 років, як помер священоієрей Олександр і з цієї нагоди, правнук, також священик, о.Зиновій Микласевич, зорганізував у селищі, в якому о.Олександр протягом 1886-1910рр. працював і добився чималих реузультатів, урочисту Академію.

 

За роки нелегкої праці, парох греко-католицької парафії Скали-Подільської, Олександр, відвернув жителів тогочасного містечка від алкоголізму, зорганізувавши читальню, яка згодом стала читальнею «Просвіти», створював гуртки для талановитих людей, організував професійний хор, позичкові каси, з коштів яких, був побудований дім «Просвіти» у Скалі, Народний Дім у Борщові. Дуже багато коштів виділив на ліквідування двох великих пожеж, які тоді полонили жителів містечка. Він був великим оратором, суспільним діячем, його голос був вирішальним при вирішенні тих чи інших питань у Скалі.

Святкове дійство з нагоди 100-літнього ювілею з дня смерті о.Олександра Левицького розпочалося у суботу, 2 жовтня, з панахиди в костелі, де на даний час свої богослужіння відбуває греко-католицька громада. Три священики: канцлер Бучацької єпархії, УГКЦ, о.Олег Ольховецький, о.Зиновій Микласевич, голова відділу архітектури і церковного мистецтва Стрийської єпархії, УГКЦ та о.Василь Германюк, адміністратор парафії Успення Пресвятої Богородиці, УГКЦ, Скали-Подільської ― співслужили поминальну панахиду у супроводі муніципального чоловічого хору «Каменяр», Стрийської РДА, художний керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України, п.Степан Целюх. Від парафіян отцям Олегу та Зиновію, вручено символічні синьо-жовті букети квітів. Згодом, у Будинку Культури, розпочалася святкова Академія вшанування пам'яті о.Олександра Левицького, на якій до слова запршувалися: п.Ірина Дубчак, в.о. голови селищної Ради Скали-Подільської, отець-парох Скали, Василь Германюк, науковий співробітник Державного меморіального музею Мих. Грушевського у Львові, п.Леся Ванчура, вчений секретар цього ж музею, п.Софія Легін, директор Державного меморіального музею Мих. Грушевського у Львові, заслужений працівник Культури, п.Марія Магунь, директор історико-меморіального музею Мих. Грушевського м. Київ, п.Світлана Палькова, првідний науковий працівник історико-меморіального музею Мих. Грушевського м. Київ, п.Микола Кучеренко, вчитель історії по покликанні, парафіянка УГКЦ Скали-Подільської, п.Оксана Ундерко. Окрасою святкової Академії стали музичні композиції у викнанні хору «Каменяр» Стрийської РДА. Програму святкування провадили о.Зиновій Микласевич та п.Галина Степчин.

На завершення суботнього вечора отець-канцлер Олег Ольховецький, зробив глибокий синтез почутого  та побаченого і підтвердив важливість священика як визначальної особистості у суспільстві. п.Ірина Дубчак нагородила пам’ятними грамотами учасників святкового дійства, а о.Василь Германюк подякував усім присутнім і закликав спільної праці, щоб змогти продовжити те, що започаткував і вивів на високий рівень покійний отець Олександр, але вже у сучасному аспекті.

 

У неділю, 3 жовтня продовження урочистостей розпочалося з Святкової Літургії, яку очолив правнук отця Левицького, о.Зиновій  при молитовній участі хору «Каменяр». По Службі Божій, парох, о.Василь Германюк, вручив Подяки: о.Зеновію Микласевичу (правнуку спочилого священика) за задум, організацію та активну участь в організації святкового дійства, п.Ірині Дубчак (в.о. голови с/р) – за активну допомогоу, п.Марії Лихо (директору дитячого оздоровчого комплексу «Збруч») – за поселення та харчування, п.Наталії Кульчицькій, (директору Буд. К-ри) – за підготовку приміщення, п.Олександру Буряку (директору комбІнату комунального підприємства) – за наведення порядоку на цвинтарі та впорядкуванні могили.

 

ПІСЛЯ ЛІТУРГІЇ ДВІ ГРОМАДИ – ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА І ПРАВОСЛАВНА, УРОЧИСТО ПРОЙШЛИСЯ ЦЕНТРОМ СКАЛИ ДО МОГИЛИ о.ЛЕКСАНДРА. ПО ДОРОЗІ НА ЦВИНТАР ВІДБУЛОСЯ ВШАНУВАННЯ ТА ПОКЛАДАННЯ КВІТІВ ДО ПАМ'ЯТНИКА ПЕРШОГО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ, ВИДАТНОГО ВЧЕНОГО, ЯКИЙ НЕОДНОРАЗОВО БУВАВ У СКАЛІ І ЯКОМУ ОТЕЦЬ ЛЕВИЦЬКИЙ УДІЛИВ ТАЙНУ ПОДРУЖЖЯ У, НА ТОЙ ЧАС, ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКІЙ ЦЕРКВІ, СВЯТОГО МИКОЛАЯ, СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ.

 

НА МОГИЛІ ОТЦЯ ОЛЕКСАНДРА ТА ЙОГО ДРУЖИНИ, ОЛІМПІЇ, БУЛО ВІДСЛУЖЕНО ПАНАХИДУ.

 

ДО ПРИСУТНІХ, ЗІ СЛОВАМИ ПОДЯКИ ЗА МОЛИТВУ, ЗВЕРНУЛИСЯ ОТЦІ: ЗИНОВІЙ МИКЛАСЕВИЧ, ІВАН ЯВОРСЬКИЙ, ВАСИЛЬ ГЕРМАНЮК, ІЛЛЯ НЕГІР.

 

ПІСЛЯ ПОМИНАЛЬНИХ СЛІВ СКАЛЕЦЬКА ГРОМАДА ЗІЙШЛАСЯ У БУДИНКУ КУЛЬТУРИ НА ЗАВЕРШАЛЬНИЙ КОНЦЕРТ ХОРУ «КАМЕНЯР».

 

____________________________________________

 

 

____________________________________________

 

 

 





РІДНЯ ЛЕВИЦЬКИХ СТАНОМ НА 2010 РІК БОЖИЙ


ЛИСТ З НЬЮ ЙОРКУ
Його написала правнучка о.Ол. Левицького Гандзя Мицак (Савицька) -  донька Зеновія Савицького,
який був сином Людмили Левицької (доньки о.Олександра та Олімпії).
п. Гандзя дещо розповідає з історії та ділиться спогадами про відвідини Скали над Збручем.

 

                                                                          Ню Йорк, СШA, 29-го вересня 2010 р.

 

      З далекої Aмерики пересилаємо щирі вітання нашій Родині та всім, котрі   вшановують пам’ять св. п. о. крилошанина Aлександра Константина Левицького, нашого прадіда та пра-прадіда, в столітню річницю його смерти, 29-го вересня 2010. о. Aлександер помер 29-го вересня 1910, а його величавий похорон відбувся 2-го жовтня 1910 р. у Скалі, де він і похований.

 

    Життя о. A. Левицького є приміром для наслідування не тільки його нащадкам, але й всім українцям які люблять і шанують свій народ. Ця столітня дата, це добра нагода призадуматись над посв’ятою та подвигами наших предків, та взагалі згадати подивугідний вклад багатьох поліконь наших попередників у розвиток церковних, суспільно-громадських та політичних установ України та української спільноти. 

 

     Будучи священником 37 років, та парохом греко-католицької церкви в Скалі-над-Збручем через 25 років, від 1886 до 1910 року, о. Aлександер зумів поєднати в своїй особі та в своїй діяльності найкращі чесноти священника: любов та пошану до всіх людей – незалежно від їхньої національности та віровизнання --, відданість своїй церкві та своїй родині, і жертвенну та наполегливу працю громадського діяча як і міста Скали, так і цілого повіту. о. Aлександер заслужив собі на любов та повагу не тільки своїх парафіян, але широкого загалу населення Скали, про що свідчать історичні документи з часу його життя й смерти до яких варто докладніше придивитись.  

 

    Пам’ять про о. A. Левицького збереглась у його правнуків і пра-правнуків в Aмериці завдяки старанням наших батьків, Зиновія (внука о. Aлександра, сина  від його доньки Людмили) та Теодозії (з Клюфасів) Савицьких. Матер’яли до родинної історії зібрані через багато років нашою мамою, оглядання родинних фотографій, та часті оповідання нашого батька про своїх предків вкарбувались глибоко в наші серця.

 

    Тож дуже зворушливе для нас було відвідання у липні 1998 р. могили о. Aлкександра Левицького в Скалі. Зворушливе теж, що відвідували його гріб три покоління його нащадків: його 86-літний внук, Зиновій, правнучка Гандзя, і пра-правнук вісімлітний Максим. Це був перший і одинокий раз, що наш батько Зиновій подорожував в Україні зі своїм внуком, і багатозначне, що він у похилому віці дуже хотів із родиною відвідати могилу свойого діда о. Александра і тим самим, вказати своїм нашадкам шлях до їхніх предків.

 

    Ми вдячні нашому кузинові о. Зенкові Микласевичеві зі Стрия за те, що повіз нас в цю незабутню подорож до Скали у 1998 р. Ми теж дякуємо йому, що повідомив нас про вшанування пам’яті о. Aлександра в Скалі в століття його смерти 29-го вересня 2010 р.

 

   Хоча розділює нас великий простір, ми думками та  молитвами єднаємося з Вами зібраними у Скалі в ці дні пам’яті.

 

   Щасти Вам Боже! A нашому прадідові та пра-прадідові о. Aлександрові Левицькому вічная пам’ять!          

                    Гандзя Савицька Мицак

 

                          з родиною



ПОДЯКА
ВІД ГАННИ МИКЛАСЕВИЧ

Висловлюю щиру подяку за організацію і проведення урочистого відзначення 100-річчя від дня смерті Олександра Левицького, багаторічного пароха і громадського діяча містечка Скала-Подільська.

Я, дружина Олега Микласевича, - онука Олександра Левицького, у зв’язку з поганим станом здоровя і похилим віком (86 років) немогла бути особисто на святкових заходах, але духом була разом з Вами.

Діти мої, Лідія Микласевич-Садовська, Володимир Садовський (зять) м.Стрий та Христина Микласевич-Лопушанська із своїми дітьми Шарунами - дочкою Наталею, зятем Євгеном та онуками Максимом та Олесею зі Львова взяли участь в тих заходах і поділилися враженнями зі мною.

З повагою,

Стрий 06.10.2010р. Ганна Микласевич.


Переглядів: 5777 | Додав: S@L

______________


ЯКЩО ВАМ ПОДОБАЄТЬСЯ ІНФОРМАЦІЯ, ЯКУ ВМІЩУЄ НАШ САЙТ -
ПІДТРИМАЙТЕ РОБОТУ ПОРТАЛУ СВОЄЮ ПОЖЕРТВОЮ


НАТИСКАЄМО НА КНОПОЧКУ:



ДЯКУЄМО


______________

ПОЧИТАЙТЕ Й ІНШІ ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ:
Всього коментарів: 111 2 3 »
avatar
1 Зеник • 22:24, 04.10.2010
Все гарно відбулося. Добре продумано, і слова ведучих, і муз. твори, які виконував цей чудовий хоро. Мажливо за мало було реклами. тому не багато було людей в залі. Але на другий день, о це був клас.
avatar
2 Ірина • 13:43, 06.10.2010
Дякуємо за спільну молитву. Пра-правнучка Ірина Люкас (Садовська) - донька Лідії Садовської (Микласевич)
avatar
3 Василь • 14:40, 06.10.2010
Просимо на таке щорічне святкування днів народжень династії Левицьких, Микласевичів...
avatar
4 Наталя • 15:32, 06.10.2010
Були там навіть з пра-пра-правнуками. Наймолодшій 2 рочки. Все було прекрасно! Багато нового для себе почула. Дуже сподобалася спільна відправа на цвинтарі, хор, недільний концерт, особливо, як о.Василь виконував "Гуцулку Ксеню" разом з "Каменярем"! Спробую дещо переслати ел.поштою. Пра-правнучка Наталя Шарун(Лопушанська) - донька Христини Лопушанської(Микласевич)
avatar
5 Василь • 15:50, 06.10.2010
Дуже хочеться побачити Ваші варіанти фотографій, а з "Гуцулки Ксені" я знав лише приспів і "пам-пам-пам"...
1-5 6-10 11-11
omForm">
avatar
Чт, 28.03.2024
Вітаємо, Слава Ісусу Христу!
Головна | Реєстрація | ВХІД
Я ЖЕРТВУЮ...

Устав Богослужінь
Пошук
Ми у Facebook

ВПОДОБАТИ СТОРІНКУ

У FACEBOOK

☜▼☞
ЗАПИС БОГОСЛУЖІНЬ
#МОЛИТВАВІНСТАГРАМ
ПРОЕКТ 1
ПРОЕКТ 2
ПРОЕКТ 3
Відеопрезентація

РОБОТА ПАРАФІЇ
НА БРОШУРЦІ

ТУТ
 
Наші фото
ОСНОВНИЙ АЛЬБОМ ТУТ,
Інший альбом ТУТ,
а ще інший ТУТ

Новини церкви
Поведінка в храмі
Погода
Відвідування сайту
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
*


НА ГОЛОВНУ



ПАРАФІЯ УСПЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ УГКЦ, СКАЛА-ПОДІЛЬСЬКА © 2010
Ми будемо вдячні Вам
за розміщення кнопки посилання
нашого сайту
у Ваших інтернет-ресурсах