Парафія Успення Пресвятої Богородиці Бучацької єпархії УГКЦ
 
Головна » 2010 » Жовтень » 04

У Скалі-Подільській проходили урочистості з нагоди пам’яті довголітнього пароха

греко-католицької Церкви

о.Олександра Левицького в рамках екуменізму

2-3 жовтня 2010р.Б. у Скалі-Подільській відбулась урочиста Академія з нагоди вшанування пам’яті довголітнього пароха та громадського діяча, о.Олександра Левицького, який служив у греко-католицькій церкві (тепер, під впливом історичних баталій, православна церква). 

 

Рівно 100 років, як помер священоієрей Олександр і з цієї нагоди, правнук, також священик, о.Зиновій Микласевич, зорганізував у селищі, в якому о.Олександр протягом 1886-1910рр. працював і добився чималих реузультатів, урочисту Академію.

 

За роки нелегкої праці, парох греко-католицької парафії Скали-Подільської, Олександр, відвернув жителів тогочасного містечка від алкоголізму, зорганізувавши читальню, яка згодом стала читальнею «Просвіти», створював гуртки для талановитих людей, організував професійний хор, позичкові каси, з коштів яких, був побудований дім «Просвіти» у Скалі, Народний Дім у Борщові. Дуже багато коштів виділив на ліквідування двох великих пожеж, які тоді полонили жителів містечка. Він був великим оратором, суспільним діячем, його голос був вирішальним при вирішенні тих чи інших питань у Скалі.

Святкове дійство з нагоди 100-літнього ювілею з дня смерті о.Олександра Левицького розпочалося у суботу, 2 жовтня, з панахиди в костелі, де на даний час свої богослужіння відбуває греко-католицька громада. Три священики: канцлер Бучацької єпархії, УГКЦ, о.Олег Ольховецький, о.Зиновій Микласевич, голова відділу архітектури і церковного мистецтва Стрийської єпархії, УГКЦ та о.Василь Германюк, адміністратор парафії Успення Пресвятої Богородиці, УГКЦ, Скали-Подільської ― співслужили поминальну панахиду у супроводі муніципального чоловічого хору «Каменяр», Стрийської РДА, художний керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України, п.Степан Целюх. Від парафіян отцям Олегу та Зиновію, вручено символічні синьо-жовті букети квітів. Згодом, у Будинку Культури, розпочалася святкова Академія вшанування пам'яті о.Олександра Левицького, на якій до слова запршувалися: п.Ірина Дубчак, в.о. голови селищної Ради Скали-Подільської, отець-парох Скали, Василь Германюк, науковий співробітник Державного меморіального музею Мих. Грушевського у Львові, п.Леся Ванчура, вчений секретар цього ж музею, п.Софія Легін, директор Державного меморіального музею Мих. Грушевського у Львові, заслужений працівник Культури, п.Марія Магунь, директор історико-меморіального музею Мих. Грушевського м. Київ, п.Світлана Палькова, првідний науковий працівник історико-меморіального музею Мих. Грушевського м. Київ, п.Микола Кучеренко, вчитель історії по покликанні, парафіянка УГКЦ Скали-Подільської, п.Оксана Ундерко. Окрасою святкової Академії стали музичні композиції у викнанні хору «Каменяр» Стрийської РДА. Програму святкування провадили о.Зиновій Микласевич та п.Галина Степчин.

На завершення суботнього вечора отець-канцлер Олег Ольховецький, зробив глибокий синтез почутого  та побаченого і підтвердив важливість священика як визначальної особистості у суспільстві. п.Ірина Дубчак нагородила пам’ятними грамотами учасників святкового дійства, а о.Василь Германюк подякував усім присутнім і закликав спільної праці, щоб змогти продовжити те, що започаткував і вивів на високий рівень покійний отець Олександр, але вже у сучасному аспекті.

 

У неділю, 3 жовтня продовження урочистостей розпочалося з Святкової Літургії, яку очолив правнук отця Левицького, о.Зиновій  при молитовній участі хору «Каменяр». По Службі Божій, парох, о.Василь Германюк, вручив Подяки: о.Зеновію Микласевичу (правнуку спочилого священика) за задум, організацію та активну участь в організації святкового дійства, п.Ірині Дубчак (в.о. голови с/р) – за активну допомогоу, п.Марії Лихо (директору дитячого оздоровчого комплексу «Збруч») – за поселення та харчування, п.Наталії Кульчицькій, (директору Буд. К-ри) – за підготовку приміщення, п.Олександру Буряку (директору комбІнату комунального підприємства) – за наведення порядоку на цвинтарі та впорядкуванні могили.

 

ПІСЛЯ ЛІТУРГІЇ ДВІ ГРОМАДИ – ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА І ПРАВОСЛАВНА, УРОЧИСТО ПРОЙШЛИСЯ ЦЕНТРОМ СКАЛИ ДО МОГИЛИ о.ЛЕКСАНДРА. ПО ДОРОЗІ НА ЦВИНТАР ВІДБУЛОСЯ ВШАНУВАННЯ ТА ПОКЛАДАННЯ КВІТІВ ДО ПАМ'ЯТНИКА ПЕРШОГО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ, ВИДАТНОГО ВЧЕНОГО, ЯКИЙ НЕОДНОРАЗОВО БУВАВ У СКАЛІ І ЯКОМУ ОТЕЦЬ ЛЕВИЦЬКИЙ УДІЛИВ ТАЙНУ ПОДРУЖЖЯ У, НА ТОЙ ЧАС, ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКІЙ ЦЕРКВІ, СВЯТОГО МИКОЛАЯ, СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ.

 

НА МОГИЛІ ОТЦЯ ОЛЕКСАНДРА ТА ЙОГО ДРУЖИНИ, ОЛІМПІЇ, БУЛО ВІДСЛУЖЕНО ПАНАХИДУ.

 

ДО ПРИСУТНІХ, ЗІ СЛОВАМИ ПОДЯКИ ЗА МОЛИТВУ, ЗВЕРНУЛИСЯ ОТЦІ: ЗИНОВІЙ МИКЛАСЕВИЧ, ІВАН ЯВОРСЬКИЙ, ВАСИЛЬ ГЕРМАНЮК, ІЛЛЯ НЕГІР.

 

ПІСЛЯ ПОМИНАЛЬНИХ СЛІВ СКАЛЕЦЬКА ГРОМАДА ЗІЙШЛАСЯ У БУДИНКУ КУЛЬТУРИ НА ЗАВЕРШАЛЬНИЙ КО ... Читати далі »

Переглядів: 5776 | Додав: S@L | Дата: 04.10.2010 | Коментарі (11)

Чт, 28.03.2024, 12:53
Вітаємо Вас Слава Ісусу Христу!
Головна | Реєстрація | Вхід
Я ЖЕРТВУЮ...

Устав Богослужінь
Пошук
Ми у Facebook

ВПОДОБАТИ СТОРІНКУ

У FACEBOOK

☜▼☞
ЗАПИС БОГОСЛУЖІНЬ
#МОЛИТВАВІНСТАГРАМ
ПРОЕКТ 1
ПРОЕКТ 2
ПРОЕКТ 3
Відеопрезентація

РОБОТА ПАРАФІЇ
НА БРОШУРЦІ

ТУТ
 
Наші фото
ОСНОВНИЙ АЛЬБОМ ТУТ,
Інший альбом ТУТ,
а ще інший ТУТ

Новини церкви
Поведінка в храмі
Погода
Відвідування сайту
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
*

ПАРАФІЯ УСПЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ УГКЦ, СКАЛА-ПОДІЛЬСЬКА © 2010