Парафія Успення Пресвятої Богородиці Бучацької єпархії УГКЦ
 Блог ІСТОРІЇ СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ
Головна » 2011 » Квітень » 9 » ПРИЙНЯТТЯ ХРИСТИЯНСТВА
22:38
ПРИЙНЯТТЯ ХРИСТИЯНСТВА
ПРИЙНЯТТЯ ХРИСТИЯНСТВА

Пам'ятник князю Володимиру у Києві на Володимирській гірці. Тут у Дніпрі понад 1000 років тому наші предки стали першими християнами

Кінець Х століття – на теренах сучасної України формується могутня держава Русь ( це вже історики ХІХ століття додали «Київська» ). Після безуспішних спроб зробити об'єднавчим фактором язичництво, Володимир Великий (978-1015) вирішив запровадити на Русі християнство. Адже князя і його державу «не сприймали» в Європі за рівню, не приймали до «родини християнських володарів», де «батьком» вважався імператор Візантії, правитель Болгарії - «сином» та ін. Володимир після охрещення став вважатися його «небожем». Ось такі цікаві звичаї середньовіччя!

Потрібно відмітити, що в Х столітті перед Володимиром не стояло питання вибору між католицькою і православною церквою ( як зараз багато необізнаних людей помилково вважає). Адже конкретного поділу ще тоді й близько не було, Візантія вважалася Східною Римською імперією, яка вціліла, на відміну від Західної, що загинула під ударами варварів. Суть вибору віри полягала у виборі церкви, яка б краще могла служити київській владі і була, так би мовити, «престижнішою» на той час. А велич і могутність Візантії тоді була беззаперечною в усій Європі.

Отож, з 988 р. Володимир почав планомірно насаджувати ( а інакше не скажеш ) християнство. Першим був Київ,  далі – найближчі поселення. А до віддалених городищ нова віра не доходила ще віками. Можна впевнено сказати, що Скала як околиця Русі остаточно перейшла в лоно християнства десь аж у кінці ХІІ – на початку ХІІІ століть. На жаль, точніших відомостей ми не маємо, як і не маємо відомостей, якихось історичних згадок про стан церковних справ аж до кінця ХV століття. Час знищив все

Ось так наші предки противилися новій вірі. Воно й не дивно. Адже люди по своїй суті – консерватори, ми цінуємо минувшину, вона нам дуже дорога та рідна. І навіть якщо нововведення виявляться мудрими та потрібними , опір якоїсь частини людей завжди присутній. Така людська сутність.

Переглядів: 1220 | Додав: S@L

Розповсюдити цей матеріал в соцмережах
Всього коментарів: 0
omForm">
avatar
Пт, 03.05.2024
Вітаю Вас Слава Ісусу Христу!
Головна | Реєстрація | Вхід
Я ЖЕРТВУЮ...

Устав Богослужінь
Пошук
Ми у Facebook

ВПОДОБАТИ СТОРІНКУ

У FACEBOOK

☜▼☞
Блог ІСТОРІЇ СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ [20]
ІСТОРІЯ СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ В ДЕТАЛЯХ
Відеопрезентація

РОБОТА ПАРАФІЇ
НА БРОШУРЦІ

ТУТ
 
Наші фото
ОСНОВНИЙ АЛЬБОМ ТУТ,
Інший альбом ТУТ,
а ще інший ТУТ

Новини церкви
Поведінка в храмі
Погода
Відвідування сайту
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
*

ПАРАФІЯ УСПЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ УГКЦ, СКАЛА-ПОДІЛЬСЬКА © 2010