Парафія Успення Пресвятої Богородиці Бучацької єпархії УГКЦ
 Блог ІСТОРІЇ СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ
Головна » 2011 » Квітень » 9 » «Скала-Подільська крізь сутінь століть»
22:36
«Скала-Подільська крізь сутінь століть»

Розпочинаємо сторінку на парафіяльному сайті, на якій спробуємо ознайомити всіх небайдужих скаличан і гостей сайту з історією нашого містечка , поглянувши крізь суцільну темряву віків. Багато навколо лунає неправдивих, перекручених інтерпретацій тих чи інших подій з минувшини Скали. Ми ж ставимо перед собою завдання неупереджено підійти до далеких часів, опираючись тільки на фактичний матеріал, на вже видрукувані статті та документи, але, на жаль, відомі вузькому колу людей.

ВИТОКИ

Прийнято вважати, що Скала існує 800 років. Насправді вона є набагато старшою. Тільки от писемних тверджень цьому немає. Та й «офіційна» згадка – 1210 рік – ніде і ніякими джерелами не підтверджена. Але, на щастя, історики мають в своєму арсеналі ще один вид отримання потрібної інформації – археологічні розкопки. А вони нам говорять наступне.

Десь тут був язичницький «храм» ще до побудови нашої фортеці.

Поселення Скала виникло десь в VІІІ-ІХ століттях як політичний, економічний і культовий центр околиці. Про це свідчать розкопки, ще в 20-х рр. минулого ХХ століття польськими ( а це ще  було «за Польщі», як кажуть в наших галицьких селах старі люди ) археологами. До речі, ті розкопки були єдиними на території Скали і фортеці. За часів Радянського Союзу знані археологи ( як от Ольга Пламеницька ) багато разів «грозилися» провести археологічні експедиції , але так і до ґрунтовного вивчення історії Скали справа не дійшла. Отож, польськими археологами було знайдено на території теперішніх руїн замку товстий шар попелу, рештки жертвоприношень, характерні геометричні ознаки жертовника. Це свідчить про дохристиянський тип нашого містечка та про те , що на  місці, де пізніше був побудований замок, ще до того знаходився язичницький «храм». Хто хоч трішки знайомий з слов'янськими дохристиянськими віруваннями, знає, що для культових місць язичники обирали місцевість, підняту та повернуту до сонця (вони, як відомо, були сонцепоклонниками). Високі кручі над нашим Збручем якраз ідеально підходили до цього. Для істориків ці далекі розкопки є конкретним підтвердженням давності нашого селища. Адже, виходить, що люди тут жили окремим поселенням понад 1000 років тому. Далі можна припустити, що якщо тут був культовий центр, то й знаходився політичний та економічний центр округи, отже тут вирувало життя. Жертовником користувалися протягом декількох століть, вірогідно, десь до ХІ-ХІІ ст., про що свідчила велика кількість попелу, знайдена на місці розкопок. Вірогідно, перестали молитися ідолам скаличани в зв'язку з переходом слов'ян в лоно християнської церкви.

Копія Збруцького ідола, яка знаходиться у сквері біля Михайлівського собору в Києві.

Доречно тут згадати про неповторну пам'ятку дохристиянської Русі - так званого «Збруцького ідола». Знайдений він був не в Скалі, але відносно недалеко, в верх по течії Збруча десь на 50 км. біля села Личківці нинішнього Гусятинського району. Напевне, наш Збруч мав якусь магічну силу для тодішніх мешканців краю. Адже місця розташування  нашого та личковецького «храмів» досить подібні: правий берег річки, повернута до сонця місцевість. До речі, ідол на чотири обличчя Світовид був знайдений на дні Збруча у 1848 році місцевими селянами. Напевне, його туди сховали до кращих часів, адже відбувалася в той час насильна християнізація краю. Є ще одна версія подій: наші предки збруцького ідола ретельно приховали, щоб не знищили його полчища хана Батия. Вірогідно, той, хто заховав ідола, помер, нікому не сказавши про місце схову. Так кам'яний Світовид десь 8-9 століть прочекав свого зіркового часу, щоб зараз стати археологічною пам'яткою світового значення. Як і багато чого з історичної спадщини українців, Світовид приносить славу не українським музеям. Знаходиться він у Краківському археологічному музеї, а Тернопільський краєзнавчий музей тільки удостоєний його копії.

Категорія: Блог ІСТОРІЇ СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ | Переглядів: 4955 | Додав: S@L

Розповсюдити цей матеріал в соцмережах
Всього коментарів: 61 2 »
avatar
1 Петро • 10:49, 03.12.2011
«офіційна» згадка – 1210 рік – ніде і ніякими джерелами не підтверджена ---- тобто, як нема джерел? звідки ж тоді дата?
avatar
2 xenia • 19:22, 14.12.2011
Вибачте, що не відповіла зразу. На це запитання я шукаю відповідь вже давно. Майже дослівно я запитала істориків, які приїжджали до Скали в серпні ц.р. й проводили конференцію "Фортеці на Борщівщині" ( заповідник "Замки Тернопілля" ). М.П.Сохацький (директор Борщівського музею) пояснив так. За радянських часів був у Надзбручанській правді журналіст Микола Вировий, великий патріот Скали. В серії статей про Скалу у 1965 р. він й подав цю дату. Ніхто сильно її не перевіяв, не було кому, тобто серйозних істориків, які б заперечили. А 2010 р. тодішній голова сел. ради вирішив собі відсвяткувати. Я б сказала, що це є відлуння радянської історії, якщо немає дати, то придумаємо.
avatar
3 Петро • 18:41, 28.12.2011
а Ви б не могли викласти в мережу документ, в якому вперше згадується Скала? було б цікаво, дякую.
avatar
4 Xena • 16:07, 30.12.2011
Якби все було так легко, то в історії не було б ніяких перекручень і різних трактувань, як кому вигідно. Я є звичайна вчителька й тому, по-перше, не маю доступу до архівів, а по-друге, я б і не прочитала те, що там написано. Адже документи таких часів знаходяться в польських архівах і написані старою польською мовою, яку можуть прочитати вчені люди. Я ж спираюся на опубліковані монографії дослідників.
Так є така хороша книжка Ольги Пламеницької "Кам'янець-Подільський", так в ній і є дані з Волинського літописа про достовірну першу писемну згадку Скали поряд з іншими Подільськими замками під 1394 роком. Перший же детальний опис Скали - це опис Подільських замків під 1494 роком. Про це все описано мною тут в наступних статтях.
Дякую за зацікавлення моєю працею.
avatar
5 Петро • 20:55, 21.01.2012
дякую за відповідь, коли чекати на продовження історії Скали?
1-5 6-6
omForm">
avatar
Пт, 26.04.2024
Вітаю Вас Слава Ісусу Христу!
Головна | Реєстрація | Вхід
Я ЖЕРТВУЮ...

Устав Богослужінь
Пошук
Ми у Facebook

ВПОДОБАТИ СТОРІНКУ

У FACEBOOK

☜▼☞
Блог ІСТОРІЇ СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ [20]
ІСТОРІЯ СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ В ДЕТАЛЯХ
Відеопрезентація

РОБОТА ПАРАФІЇ
НА БРОШУРЦІ

ТУТ
 
Наші фото
ОСНОВНИЙ АЛЬБОМ ТУТ,
Інший альбом ТУТ,
а ще інший ТУТ

Новини церкви
Поведінка в храмі
Погода
Відвідування сайту
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
*

ПАРАФІЯ УСПЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ УГКЦ, СКАЛА-ПОДІЛЬСЬКА © 2010