Парафія Успення Пресвятої Богородиці Бучацької єпархії УГКЦ
 
Головна » 2012 » Серпень » 26
НА ТЕРНОПІЛЛІ ВПЕРШЕ ДАРУВАВ СВОЄ МИСТЕЦТВО ОРГАНІСТ,

КОТРИЙ ПИШЕ МУЗИКУ З 15-ТИ РОКІВ


Без сумніву, музичне мистецтво не просто покращує настрій, а змінює духовний світ людини, формуючи її як унікальну особистість. Кожен із нас має улюблені пісні, захоплюється різними видами та жанрами музики. Головне, щоб це приносило людській душі естетичне задоволення і користь. А от переконатись у тому, наскільки сильно впливає на людину музика, змогли мешканці Скали-Подільської. Своє органне мистецтво їм подарував відомий в Україні композитор, органіст, диригент та вокаліст з Івано-Франківська Сергій Слижук. Виступ митця відбувся в суботу, 25 серпня, у місцевому костьолі Успіння Пресвятої Богородиці, в якому молиться також і віряни греко-католицької парафії. Власне, музикант і приїхав до Скали-Подільської на запрошення парафіяльного адміністратора о. Василя Германюка. До того ж, було багато приводів для концерту Сергія Слижука: початок будівництва парафіяльної церкви Успіння Пресвятої Богородиці, храмовий празник і 20-ліття творчої композиторської діяльності органіста. У святковому концерті взяли участь також інші талановиті митці: скрипалька Анжела Приходько та флейтист Юрій Товарницький, з котрими композитор виконував окремі твори. Гра цих трьох інструменталістів була доволі емоційною, а їх щирість, вкладена у кожну ноту, підсвідомо передавалась слухачам.     

Віряни місцевої громади створили затишну атмосферу для духовного дійства: ошатно прикрасили храм квітами та художніми композиціями, запалили свічі перед святилищем, виклавши їх у формі хреста. Коли вимкнулось електричне світло і врочисто залунали перші органні акорди, душа наче полинула у незвідану священну вись, де так хороше і спокійно. Ефекту додало й те, що концерт відбувся у вечірню пору. По-різному мистецтво Сергія Слижука впливало на присутніх: хтось похитував головою на знак подиву від майстерності органіста, хтось, схиливши голову, роздумував над вічним, у когось на обличчі бриніли сльози… Але зворушення у глибинах душі було в кожного. Присутні із захопленням не просто слухали, а вбирали в душу мелодії авторських творів: «Аве Марія», «Свята Сповідь», «Тайна Вечеря» та інших. Під час концерту прозвучали духовні творіння не лише Сергія Слижука, а й відомі органні композиції світових класиків: Баха, Глюка. Насолоджувались присутні і музикою слів, тобто поезією, адже Сергій Слижук – чудовий поет. У перерві між грою він зачитував власну духовно-релігійну лірику.

Наприкінці концерту шанувальники духовної музики почули і вокально-інструментальне виконання Сергієм Слижуком твору «О преславне чудо». Після співу в костьолі стався справжній вибух овацій, адже академічний голос митця розчулив кожного. Утім, композитор попросив людей присвятити оплески Господу, а ще подякував за теплу, гостинну зустріч. Після концерту о. Василь Германюк теж висловив подяку музикантам за їхнє мистецтво, побажав їм успіхів у творчості й подякував меценату духовного дійства – п. Володимиру Шашкіну, любителю органної музики.   

Концерт Сергія Слижука рано чи пізно мав би відбутися на Тернопіллі, адже митець має з нашим краєм генеалогічний зв’язок, тобто звідси виводяться його родинні корені. І, мабуть, так розпорядилась доля, що в історію зв’язку органіста з Тернопільщиною вже вплелася сивочола Скала-Подільська. А народився майбутній композитор 27 серпня 1976 р. в Івано-Франківську. Вперше його вокальні здібності зауважила мама Стефанія, тому і вирішила віддати сина на навчання в музичній школі. Однак не все було так просто. Впертий Сергійко, виявляється, спершу не хотів пов’язати життя з музикою. Але з часом покликання хлопчика проявилося настільки виразно, що у шкільні роки він захопився естрадним співом. У 9 класі Сергій відвідує студію гри на фортепіано. У 1991 р. батько купує йому перші клавіші «Маестро». На цьому музичному інструменті Сергій і створив свої дебютні твори, які донині супроводжують творче життя органіста. І так, починаючи з підліткового віку, він давав життя все новим і новим органним композиціям. А свої навички і вміння Сергій відшліфовував у Музичному училищі ім. Дениса Січинського. Дебютний концерт митця відбувся на справжньому органі у 2001 р. в Івано-Франківському римо-католицькому костьолі Христа-Царя, в якому донині грає композитор. Своїм талантом і досвідом митець ділиться з іншими. З 2002 р. він викладає академічний вокал в Івано-Франківській теологічній академії, а з 2003 р. веде музичну передачу «Вічна музика» на радіо «Дзвони».           

Сергій Слижук – не лише професіонал, а ще й людина з великим серцем, яке завжди відкрите для потребуючих. Попри постійні виступи та композиторську діяльність, він знаходить час на благодійні концерти, яких уже було понад 50. Гроші з цих виступів митець жертвує на лікування важкохворих дітей, на спорудження і реставрацію храмів різних конфесій. Свою лепту музикант вклав і у зведення Патріаршого собору Воскресіння Господнього у Києві.

Нині у доробку Сергія Слижука – чимало музичних творів: хорали для камерного оркестру з органом, духовні органні концерти, сольні твори. Виступає митець як сольно, так і з солістами-інструменталістами, оркестрами, струнними квартетами, вокалістами. Часто їздить із концертними програмами не лише в Україні, а й закордоном. Тому будемо сподіватись, що органіст ще не раз відвідає Тернопілля і подарує нашим вічним душам своє цілюще філігранне мистецтво.  

Віталій Затильний


Фото та відеоматеріали




Переглядів: 2569 | Додав: S@L | Дата: 26.08.2012 | Коментарі (2)

Чт, 28.03.2024, 17:49
Вітаємо Вас Слава Ісусу Христу!
Головна | Реєстрація | Вхід
Я ЖЕРТВУЮ...

Устав Богослужінь
Пошук
Ми у Facebook

ВПОДОБАТИ СТОРІНКУ

У FACEBOOK

☜▼☞
ЗАПИС БОГОСЛУЖІНЬ
#МОЛИТВАВІНСТАГРАМ
ПРОЕКТ 1
ПРОЕКТ 2
ПРОЕКТ 3
Відеопрезентація

РОБОТА ПАРАФІЇ
НА БРОШУРЦІ

ТУТ
 
Наші фото
ОСНОВНИЙ АЛЬБОМ ТУТ,
Інший альбом ТУТ,
а ще інший ТУТ

Новини церкви
Поведінка в храмі
Погода
Відвідування сайту
free counters

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
*

ПАРАФІЯ УСПЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ УГКЦ, СКАЛА-ПОДІЛЬСЬКА © 2010